Column

Titel: Kort geding tegen onrechtmatig coffeeshopbeleid

Geschreven door: André Beckers

In de media verscheen het bericht dat enkele advocaten, waaronder ondergetekende, een kort geding aanspannen tegen de Staat om zo invoering van de wietpas tegen te houden. Wat is er aan de hand?
Coffeeshops handelen in strijd met de Opiumwet, maar worden gedoogd zo lang de coffeeshophouder de geldende gedoogcriteria strikt naleeft. Alleen zo voorkomt de coffeeshophouder dat zijn shop wordt gesloten door de burgemeester en dat hij niet strafrechtelijk wordt aangepakt door de officier van justitie.
Kleiner en meer beheersbaar
Volgens de aangescherpte gedoogcriteria zijn coffeeshops voortaan alleen nog toegankelijk voor meerderjarige ingezetenen van Nederland, die bereid zijn zich voor een periode van minimaal één jaar als lid van een coffeeshop te laten registreren. Een lid moet met een recent uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie aantonen ingezetene van Nederland te zijn. Coffeeshophouders mogen jaarlijks maximaal 2.000 lidmaatschappen afgeven. Met deze aanvullende gedoogcriteria wil de rijksoverheid coffeeshops “kleiner en meer beheersbaar” maken en wil zij drugstoerisme tegen gaan. Gemeenten met een of meer coffeeshops moeten het coffeeshopbeleid nu gaan aanpassen. De landelijk vastgestelde strafrechtelijke gedoogcriteria gelden namelijk als minimumvoorwaarden waaraan het gemeentelijk coffeeshopbeleid dient te voldoen.
Verschillende accenten
Per gemeente kunnen bij de handhaving verschillende accenten worden gelegd. De dagelijkse praktijk leert al dat dezelfde overtreding in gemeente X tot een tijdelijke sluiting leidt en in gemeente Y tot een schriftelijke waarschuwing. Ook de sluitingstermijnen verschillen per gemeente vaak aanzienlijk. In gemeente X bedraagt de eerste sluitingstermijn 2 weken en in gemeente Y drie maanden. Maar naast de bestuurlijke handhaving is ook sprake van strafrechtelijke handhaving. Het is mogelijk dat een burgemeester heel soepel handhaaft, maar een officier van justitie juist heel streng. De nieuwe gedoogcriteria worden in de zuidelijke provincies Limburg, Noord Brabant en Zeeland met ingang van 1 mei 2012 toegepast. De rest van het land volgt op 1 januari 2013.
Indirecte toetsing
De coffeeshophouder die het niet eens is met het aangescherpte beleid en dit voor wil leggen aan de onafhankelijke rechter komt in een moeilijke positie terecht. De bestuursrechter toetst beleid slechts indirect. Eerst moet sprake zijn van een concreet besluit. De coffeeshophouder bereikt dit door het aangescherpte gemeentelijk coffeeshopbeleid te overtreden. Door na 1 mei 2012 buitenlanders niet de toegang te weigeren en geen lidmaatschap van de klanten te eisen, lokt hij bestuurlijk optreden door de burgemeester uit. In de praktijk betekent dit dat de coffeeshophouder het risico van een tijdelijke sluiting moet aanvaarden om zo toegang tot de bestuursrechter te kunnen krijgen.
Ook de strafrechter kan pas overgaan tot toetsing van de in de Aanwijzing Opiumwet opgenomen beleidsregels als door de Officier van Justitie een strafzaak tegen een coffeeshophouder aan hem ter berechting wordt voorgelegd. Ook hier geldt dat de coffeeshophouder eerst bewust de nieuwe gedoogcriteria dient te overtreden om zo vervolging en berechting uit te lokken.
Tijdelijke sluiting?
Met deze indirecte vormen van rechterlijke toetsing loopt de coffeeshophouder het risico op tijdelijke sluiting van zijn zaak en/ of een strafblad. Gelet op deze risico’s wordt een procedure bij de civiele rechter aangespannen. De civiele rechter zal in kort geding worden gevraagd de aangescherpte gedoogcriteria aan te merken als onrechtmatige regelgeving en deze buiten werking te stellen. In een land als Nederland zou je het haast vergeten, maar het is nog steeds bij wet verboden mensen te discrimineren. Als je niet ingezetenen categorisch de toegang tot coffeeshops ontzegt, discrimineer je buitenlanders terwijl daarvoor geen objectieve en redelijke gronden bestaan. Het registreren van persoonsgegevens levert een stevige inbreuk op de privacy van coffeeshopklanten op, terwijl de noodzaak daartoe ontbreekt. Het laatste woord is nu aan de rechter.

Bezoek ons

Paardestraat 29
6131 HA Sittard
Limburg - Nederland

Contact opnemen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: +31 (0)46 760 0030
Fax: +31 (0)46 760 0039

Openingstijden

Ma – Vr 09.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag gesloten
Alle rechten voorbehouden © 2018, Beckers & Bergmans Advocaten
Website beheer en onderhoud LinQxx - Beter online gevonden worden