Column

Titel: Limburgse coffeeshophouders komen in opstand

Geschreven door: André Beckers

Op 25 april 2013 vernietigde de rechtbank Limburg het besluit van burgemeester Onno Hoes van 8 mei 2012. Bij dat besluit had hij coffeeshop Easy Going voor de duur van 1 maand gesloten wegens de verkoop van cannabis aan buitenlanders.
De rechtbank Limburg toetste het coffeeshopbeleid van burgemeester Hoes aan artikel 1 van het Twaalfde Protocol van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De rechtbank kwam vervolgens tot de conclusie dat burgemeester Hoes de sluiting van de coffeeshop niet voldoende had gemotiveerd. Met het simpelweg napraten van partijgenoot Opstelten had burgemeester Hoes niet in voldoende mate gemotiveerd waarom een minder vergaande maatregel dan toepassing van het ingezetenen-criterium niet mogelijk zou zijn. De boodschap lijkt helder. Je mag onder zeer bijzondere omstandigheden als uiterste middel best onderscheid maken tussen burgers, maar dat moet je dan wel verdomde goed motiveren.
Discriminatie
Met die wetenschap kunnen de burgemeesters in Zuid-Nederland het indirecte onderscheid op basis van nationaliteit niet langer rechtvaardigen. De discriminatie die met het ingezetenen criterium gepaard gaat, heeft overlast veroorzaakt. De straathandel floreert in het zuiden. De stroom misdaadgelden droogt door dit ondoordacht beleid niet op, maar zwelt aan. Het ingezetenencriterium heeft de criminaliteit per saldo vergroot. De buitenlanders die blijven kiezen voor het bezoek aan een gedoogde coffeeshop zijn boven de grote rivieren nog steeds welkom. De achterdeur van de Nederlandse coffeeshops is daardoor per saldo niet minder omvangrijk dan voor invoering van het gewijzigde gedoogcriterium.
Geen wet
De simpele stelling dat de burgemeester nu eenmaal verplicht is de wet te handhaven gaat niet op. De Aanwijzing Opiumwet is immers geen zorgvuldig tot stand gekomen wet, maar een eenvoudige door politieke keuzes ingegeven beleidsregel. Burgemeester Bruls van Nijmegen liet zich als burgemeester van Venlo de wet voorschrijven door het Openbaar ministerie. Als burgemeester van Nijmegen koos hij na korte tijd van handhaven in het belang van de openbare orde voor een andere koers. Duitsers zijn in Nijmegen opnieuw welkom in de coffeeshops. De burgemeester van Doetinchem deed hetzelfde.
Burgemeesters die het ingezetenen criterium niet langer willen handhaven, kunnen verwijzen naar de uitspraak van de rechtbank te Breda van 17 januari 2013. Uit die uitspraak blijkt namelijk dat burgemeesters niet verplicht zijn het beleid van justitie over te nemen. Dat was een domper voor minister Opstelten, zodat hij tegen die uitspraak als belanghebbende zelf hoger beroep instelde. Hij heeft de landsadvocaat de opdracht gegeven om op kosten van de belastingbetaler recht te praten wat uiterst krom is.
Politiemacht
De grote steden lieten van meet af aan al duidelijk weten geen buitenlanders te zullen weren uit de coffeeshops. In grenssteden zoals Nijmegen, Winterswijk, Ulft, Doetinchem en Enschede zijn buitenlanders ook nog steeds welkom in de coffeeshops. Het Openbaar Ministerie onderneemt daar niets tegen. Nergens worden coffeeshophouders voor de strafrechter gedaagd vanwege de verkoop van cannabis aan buitenlanders. Burgemeesters kunnen met deze wetenschap niet meer met droge ogen beweren dat zij een plicht tot handhaven hebben.
In Maastricht stuurde burgemeester Hoes een politiemacht af op de coffeeshops die vanaf 5 mei 2013 weer aan buitenlanders verkopen. Over dit massale politieoptreden zijn Kamervragen gesteld. Terwijl tientallen agenten de coffeeshops sloten, vierden straatdealers voor het oog van de camera feest. Van die genante beelden moet burgemeester Hoes wakker hebben gelegen. In de meeste andere Limburgse coffeeshopgemeenten tonen de coffeeshophouders zich solidair. Ook in Kerkrade, Sittard, Geleen, Heerlen en Roermond gingen de deuren weer open voor buitenlanders. Door deze acties worden burgemeesters en Officieren van Justitie gedwongen hun kaarten op tafel te leggen. Waar zal dit toe leiden?

Bezoek ons

Paardestraat 29
6131 HA Sittard
Limburg - Nederland

Contact opnemen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: +31 (0)46 760 0030
Fax: +31 (0)46 760 0039

Openingstijden

Ma – Vr 09.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag gesloten
Alle rechten voorbehouden © 2018, Beckers & Bergmans Advocaten
Website beheer en onderhoud LinQxx - Beter online gevonden worden