Column

Titel: Highlife Column leidt tot Kamervragen

Geschreven door: André Beckers

In mijn vorige column liet ik zien dat onze overheid de door de politie bij winkels inbeslaggenomen kweekapparatuur zelf via een veiling te koop aanbood. Dat bericht werd breed opgepikt door de media en leidde zelfs tot Kamervragen.
NRC ging op onderzoek uit. De krant schreef dat volgens Domeinen eind april een veiling van inbeslaggenomen kweekspullen in gang was gezet. Dit zou op een misverstand berusten. Hoe dat misverstand kon ontstaan is mij niet duidelijk geworden. Dat het verkopen van inbeslaggenomen kweekbenodigdheden niet kan weten we namelijk al lang. Vroeger zagen we vaker dat hennepkwekerijen werden leeggeruimd en dat vervolgens de door de politie inbeslaggenomen apparatuur via Domeinen voor een prikje werd verkocht. De Tweede Kamer kwam daartegen in opstand. De minister beloofde 10 jaar geleden aan deze praktijk een einde te zullen maken. Een misverstand lijkt met deze wetenschap onwaarschijnlijk. De kennis was er.
Uitleg
Volkomen terecht trok het Tweede Kamerlid Berndsen-Jansen (D66) weer aan de bel bij de minister van Veiligheid en Justitie. Zij wil onder andere weten hoeveel en welke kweekbenodigdheden voor hennepteelt door de overheid zelf te koop zijn aangeboden op een veiling. Ook verlangt zij een uitleg van de minister. “Hoe kan het dat voorwerpen zoals dompelpompen in beslag worden genomen bij particulieren omdat de verkoop hiervan in strijd zou zijn met de Opiumwet, terwijl diezelfde soort voorwerpen door de Dienst Domeinen worden geveild?”
Interessante vraag
Dit is een interessante vraag. Uit de recente berichtgeving blijkt namelijk dat in ieder geval inbeslaggenomen dompelpompen in opdracht van de overheid via de veiling zijn verkocht. De woordvoerder van Domeinen gaf de NRC journalist de volgende uitleg hiervoor: “Een dompelpomp als growshopartikel? Nee, dat is gewoon een vijverpomp”. Diezelfde uitleg geldt voor vrijwel alle spullen die vanuit een “growshop” te koop worden aangeboden. Die spullen zijn op zichzelf nog steeds volkomen legaal. Ze worden pas illegaal als gevolg van een “criminele intentie”. Daarvan is pas sprake als je weet of ernstige reden hebt om te vermoeden dat die spullen bestemd zijn voor de beroepsmatige hennepteelt. Het is aan de politie en justitie om te bewijzen dat die situatie zich voordoet. Met die wetenschap is het volkomen terecht dat Kamerlid Berndsen- Jansen nog een belangrijke vraag heeft gesteld aan de minister. “Welke voorwerpen zijn volgens u strafbaar terwijl de werkelijke bestemming daarvan nog niet is onderzocht of vastgesteld?” Het lijkt op een zoektocht naar verduidelijking van de wet.

Bezoek ons

Paardestraat 29
6131 HA Sittard
Limburg - Nederland

Contact opnemen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: +31 (0)46 760 0030
Fax: +31 (0)46 760 0039

Openingstijden

Ma – Vr 09.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag gesloten
Alle rechten voorbehouden © 2018, Beckers & Bergmans Advocaten
Website beheer en onderhoud LinQxx - Beter online gevonden worden