Column

Titel: Samen telen en samen delen

Geschreven door: André Beckers

Op 12 februari maakte het Openbaar Ministerie bekend dat een Amsterdamse Cannabis Social Club niet valt onder de werking van het huidige coffeeshopbeleid. De teelt in verenigingsverband wordt vanwege de schaalgrootte en de mate van professionaliteit gezien als ‘bedrijfsmatig handelen’.
Het idee achter de Amsterdamse Cannabis Social Club (CSC) is goed. Onder het motto ‘samen telen en samen delen’ wordt cannabisconsumenten de mogelijkheid geboden zich te verenigen. De CSC creëert een clubruimte waar de leden gezamenlijk cannabis kunnen consumeren. Het gebruik van een verdamper wordt aangeraden en het gebruik van tabak in een jointje wordt niet toegestaan. Ik juich dit ontmoedigen van tabaksgebruik toe.
Cannabisteelt op collectieve wijze
In juridisch opzicht is de redenering achter de CSC logisch en goed te volgen. Nu de teelt van maximaal 5 hennepplanten voor persoonlijk gebruik geen strafrechtelijke aandacht geniet, moet cannabisteelt ook mogelijk zijn op collectieve wijze. In de praktijk betekent dit dat de geregistreerde leden van de vereniging gezamenlijk in een verenigingsgebouw ieder maximaal vijf planten telen voor eigen gebruik. Dat betekent dat 100 leden op deze wijze samen maximaal 500 hennepplanten kunnen telen.
Transparant
Zo’n kweekruimte kan met zorg worden gebouwd. Stroom zal veilig en vakkundig worden aangelegd en netjes worden betaald. Hinder, overlast en gevaarzetting voor de omgeving kan eenvoudig worden voorkomen. Risico voor het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen of het verzwaren van de cannabis met schadelijke troep loopt de cannabisconsument bij zo’n vereniging niet. Van de cannabisteelt wordt een nauwkeurige boekhouding bijgehouden. Het cannabisgebruik van de leden wordt geregistreerd. Productie en afname van cannabis verloopt op deze wijze transparant en administratief controleerbaar. De SCS streeft niet naar geldelijk gewin. Wat kun je hier nou nog op tegen hebben?
Open deur
Toch is het geen verrassend nieuws dat het Openbaar Ministerie tot de conclusie komt dat de CSC strafbaar handelt. Dat standpunt is een open deur. In 2014 deden de wetenschappers Van Kempen en Fedorova in ‘internationaal recht en cannabis’ verslag van hun onderzoek naar de reikwijdte van internationale drugsverdragen. Zij gingen daarbij in op de mogelijkheden tot regulering van cannabisteelt voor eigen recreatief gebruik. We hoeven elkaar niks wijs te maken. De vaak stokoude internationale drugsverdragen gaan uit van strafbaarstelling van recreatief cannabisgebruik. Als overheden deze verdragen letterlijk zouden naleven, dan zou er volstrekt geen ruimte zijn om persoonlijk gebruik van cannabis in goede banen te leiden.
Gedogen
Feit is dat een aanzienlijk deel van de Nederlandse gemeenten coffeeshops gedoogt. De verkoop van cannabis aan meerderjarigen wordt onder bepaalde voorwaarden feitelijk toegestaan. Coffeeshops nemen als reguliere onderneming deel aan het maatschappelijk en economisch verkeer. Toch is het exploiteren van een coffeeshop niet legaal. De exploitatie wordt slechts gedoogd en is daardoor gedecriminaliseerd. Er is niets op tegen ook CSC’s te decriminaliseren. Met de mededeling dat de SCS formeel strafbaar handelt, is niet gezegd dat de activiteiten van de club ook dienen te leiden tot strafvervolging.
Met welk argument treedt de redelijk handelend Officier van Justitie op tegen een SCS die handelt op de manier die de Amsterdamse club voor ogen staat? En nog veel belangrijker, hoe zal de strafrechter daarop reageren? Komt die tot een veroordeling of wordt dit opnieuw een schuldigverklaring zonder straf of maatregel? Ik hoop op het laatste.

Bezoek ons

Paardestraat 29
6131 HA Sittard
Limburg - Nederland

Contact opnemen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: +31 (0)46 760 0030
Fax: +31 (0)46 760 0039

Openingstijden

Ma – Vr 09.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag gesloten
Alle rechten voorbehouden © 2018, Beckers & Bergmans Advocaten
Website beheer en onderhoud LinQxx - Beter online gevonden worden