Column

Titel: Appelleren is riskeren

Geschreven door: André Beckers

Mag je hennep telen voor eigen medicinaal gebruik?
De Nederlandse Opiumwet is hartstikke streng. Met hennep mag je als normale burger in de regel helemaal niets. Ook telen voor medicinaal gebruik is niet toegestaan. Misschien heb je te kampen met een ziekte of aandoening waarbij hennep voor jou een geschikt medicijn is. Zorg er dan voor dat je arts je hennep op recept voorschrijft. Je kunt dan terecht bij de apotheek.
Wil je dat niet of werkt je arts niet mee? Teel dan niet meer dan 5 hennepplanten in je tuin of balkon. Als je dan wordt gepakt, seponeert de officier van justitie de strafzaak. Teel je meer dan 5 hennepplanten? Dan loop je risico’s.
Opvallende uitspraak
Op 22 januari jl. deed het Gerechtshof te Amsterdam een opvallende uitspraak. Ik trad in deze strafzaak niet als advocaat op. Het hof behandelde in hoger beroep een strafzaak tegen een hennepteler die was betrapt met 75 hennepplanten. De teler stelde dat hij deze planten uitsluitend teelde voor zijn eigen medicinaal gebruik. Ook verklaarde hij geld te hebben verdiend door foto’s van zijn hennepplanten te maken en deze te verkopen. De politierechter in Amsterdam had eerder geoordeeld dat de teler strafbaar was. De rechter veroordeelde hem tot het afdragen van zijn illegale winsten ad 4.535,50. De teler was het daar niet mee eens. Hij vond dat je niet van voordeel uit hennepteelt kunt spreken als je geen wiet verkoopt. Hij ging in hoger beroep. Dat was zijn goed recht. Maar “appelleren is riskeren”, zo bevestigt deze strafzaak.
Voordeel
Het Amsterdamse hof was minder mals. Het hof ging ervan uit dat de man 38 hennepplanten op 1 m2 had geteeld en twee keer had geoogst. Zo zou hij per plant 15,5 gram wiet hebben geoogst. Iedere gram had volgens het hof een waarde had van 3.270 per kilogram. Dat de man zijn geoogste wiet niet verkocht, maar zelf medicinaal gebruikte maakte volgens het hof niet uit. Doordat hij geen wiet bij de apotheek hoefde te kopen, had hij volgens het hof op illegale wijze kosten bespaard. Die besparing werd aangemerkt als wederrechtelijk verkregen voordeel. Rekening houdende met diverse kosten veroordeelde het hof de teler tot betaling van een bedrag van € 6.739. Daar bleef het niet bij. De man had bij de politie verklaard dat hij geld verdiende met de verkoop van foto’s, die hij van zijn hennepplanten maakte. Gedurende acht maanden zou hij met de verkoop van foto’s € 1.000 per maand hebben verdiend. Deze verdiensten werden door het hof aangemerkt als illegaal “vervolgprofijt”.
Slechter
De redenering daarbij is vrij simpel. “Als jij niet illegaal hennepplanten had geteeld, had je geen foto’s kunnen maken voor de verkoop. Dus het geld dat je daarmee hebt verdiend, is illegaal en moet je afdragen. Je mag niet profiteren van het plegen van strafbare feiten”. Het hof legde de man een betalingsverplichting op van 14.739. In hoger beroep kwam hij er dus beduidend slechter vanaf dan bij de politierechter. Als je hoger beroep aantekent tegen een uitspraak van een lagere rechter moet je altijd goed nadenken. Soms heb je voor je gevoel gelijk, maar kun je je gelijk niet halen bij de rechter. Deze zaak maakt dat duidelijk. De rechters bij het hof hadden natuurlijk ook anders kunnen oordelen. Iemand die een ziekte of aandoening heeft en daarvoor medicijnen gebruikt, hoeft deze in de regel niet zelf te betalen. Dat doet de ziektekostenverzekeraar. Als je zelf je medicijn kunt telen, word je daarvan niet financieel beter. Wel geestelijk of lichamelijk. Laat dat nou net de bedoeling van een geneesmiddel zijn.

Bezoek ons

Paardestraat 29
6131 HA Sittard
Limburg - Nederland

Contact opnemen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: +31 (0)46 760 0030
Fax: +31 (0)46 760 0039

Openingstijden

Ma – Vr 09.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag gesloten
Alle rechten voorbehouden © 2018, Beckers & Bergmans Advocaten
Website beheer en onderhoud LinQxx - Beter online gevonden worden