Column

Titel: Stroomverkopers faciliteren de inzet van stromannen

Geschreven door: André Beckers

Zelden hoor ik een cliënt tegensputteren als de politierechter mondeling zijn vonnis uitspreekt. Terwijl hij de woorden “u heeft het recht om binnen 14 dagen hoger beroep in te stellen” sprak, reageerde mijn cliënt al. “Als u dat maar weet. Ik ga direct in hoger beroep. Ik begrijp hier helemaal niets van.”
Wat ging er aan de zitting vooraf? De politie had gemeend in het buitengebied een hennepkwekerij in opbouw te zijn tegengekomen. Er zouden hennep gerelateerde goederen zijn aangetroffen in een gedeeltelijk ingegraven zeecontainer. Ook werd een ingegraven aggregaat aangetroffen. De agenten waren ervan overtuigd dat mijn cliënt een ondergrondse hennepkwekerij wilde opzetten. De container met spullen en het aggregaat werden inbeslaggenomen. Na een tijdje werd de container teruggegeven. Het aggregaat kreeg hij niet terug.
De officier van justitie vond dat sprake was van een strafbare voorbereiding. Hij daagde mijn cliënt voor de politierechter. Bij het zien van de foto’s in het dossier viel mij onmiddellijk op dat de container helemaal niet was ingegraven. Dat grote opvallende ding stond goed zichtbaar boven de grond. De plek was bij de gemeente bekend als een bouwplaats. Met vergunning van de gemeente bouwde mijn cliënt een schuur in een buitengebied. Als je een vergunning aanvraagt om te bouwen weet je dat controles kunnen volgen. Zou je dat risico willen lopen als je in het geniep bezig bent? Een ander opvallend punt was dat er geen watervoorziening aanwezig was. Wiet kweken zonder water is onmogelijk. Mijn cliënt had het aggregaat ingegraven om het te beschermen tegen diefstal. Dat is niet zo gek. Op bouwplaatsen worden die dingen vaak opgetakeld. Het zijn gewilde voorwerpen voor dieven. In de container werd tussen een hoop rommel ook een aantal zichtbaar oude kweekmaterialen aangetroffen. Ik zag oude slangen, een houten kist met afzuiger, stroomkabels en transformatoren. Of die oude troep nog functioneerde werd niet onderzocht. In ieder geval kon je van deze spullen geen hennepkwekerij bouwen.
Bij de politie legde mijn cliënt een verklaring af over de herkomst van de spullen en de bestemming ervan. Die kon makkelijk worden gecontroleerd. Hij vertelde namelijk bij een bevriende familie te hebben geholpen met een verhuizing. In hun boerderij was ooit een hennepkwekerij ontmanteld en daarbij waren diverse oude spullen achtergebleven. Hij had die opgeruimd om af te voeren. Omdat het stort dicht was had hij de troep in zijn bouwcontainer gegooid. Hij noemde in zijn verhoor namen en gaf een adres en telefoonnummer. De politie had niet de moeite genomen deze informatie na te trekken. Na het lezen van deze verklaring verbaasde het mij dat deze zaak niet was geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.
Tot mijn verbijstering hoorde ik op zitting uit de mond van de officier van justitie dat de verklaring van mijn cliënt door geen enkel bewijsmiddel werd ondersteund. De Politierechter ging zelfs nog een flinke stap verder. Hij oordeelde dat de verklaring van mijn cliënt niet geloofwaardig zou zijn. Ik voelde plaatsvervangende schaamte. Op school leer je dat een verdachte zijn onschuld niet hoeft te bewijzen. In theorie ligt de bewijslast bij justitie. Wat ik hier zag was een wel erg groot verschil tussen theorie en praktijk.
In hoger beroep nam ik het zekere voor het onzekere. Ik besloot de onschuld van mijn cliënt te bewijzen. De personen waar de spullen vandaan kwamen werden door mij bij de rechter als getuige gehoord. Zij kwamen uiterst betrouwbaar en geloofwaardig over. De verklaring van mijn cliënt werd op alle fronten bevestigd. Ik toonde de rechters in hoger beroep de foto’s van het inmiddels voltooide bouwwerk. De container dient als verblijf voor kippen en schapen.
Het gerechtshof sprak mijn cliënt vrij. “Niet kan worden gezegd dat de aangetroffen voorwerpen bestemd waren voor de hennepteelt, zodat verdachte moet worden vrijgesproken.” Hij krijgt zijn inbeslaggenomen aggregaat terug. Dit keer sputterde mijn cliënt niet tegen.

Bezoek ons

Paardestraat 29
6131 HA Sittard
Limburg - Nederland

Contact opnemen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: +31 (0)46 760 0030
Fax: +31 (0)46 760 0039

Openingstijden

Ma – Vr 09.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag gesloten
Alle rechten voorbehouden © 2018, Beckers & Bergmans Advocaten
Website beheer en onderhoud LinQxx - Beter online gevonden worden