Column

Titel: Urban Greenstore glorieert

Geschreven door: André Beckers

Politieagenten leren hun werk op straat. Ook het instellen van verkeerscontroles behoort tot hun opleiding. Tijdens de opleiding “Effectief handhaven in het verkeer” kwamen politieagenten in opleiding uit diverse streken van het land in Lelystad samen. Aan het einde van de ochtend werd een bedrijfsvoertuig staande gehouden. De controle op de naleving van de wegenverkeerswet begint standaard met het vragen naar een rij- en kentekenbewijs. Omdat politieagenten beroepsmatig altijd nieuwsgierig behoren te zijn vragen zij meestal toestemming om niet alleen de auto, maar ook de lading aan een onderzoek te onderwerpen. De meeste burgers kennen hun rechten niet en werken om die reden vrijwillig mee aan alles wat de politie vraagt. Mensen laten zich daarbij ook makkelijk overrompelen. Zo ook de chauffeur van de bedrijfsauto, die werd gecontroleerd. Met zijn toestemming bekeken de ambtenaren in opleiding de lading die hij vervoerde. Zij zagen “hennep gerelateerde voorwerpen” en kwamen in actie.
Hoe zit het nou ook alweer? Sinds de inwerkingtreding van de “growshopwet” is het voorhanden hebben van kweekmaterialen niet verboden. Er is pas sprake van een strafbaar feit als deze voorwerpen bestemd zijn om daarmee de grootschalige en professionele hennepteelt te bevorderen. Van die bestemming moet degene die de voorwerpen voorhanden heeft of vervoert wetenschap hebben. Of hij moet ernstige redenen hebben om deze illegale bestemming te vermoeden. De ambtenaren in opleiding waren zo verstandig om advies in te winnen. Zij pleegden overleg met de dienstdoende officier van justitie en het plaatselijke politiebureau. Twee hennepspecialisten van het plaatselijk politiebureau kwamen ter plaatse. Zij zagen in de bedrijfsauto assimilatielampen, groeimiddelen en tuinaarde liggen. Zij lazen de naam van het groeimiddel en noteerden dat het hun ambtshalve bekend was dat dit middel gebruikt werd in de hennepteelt. Aangenomen werd vervolgens dat alle voorwerpen bestemd waren voor de illegale professionele hennepteelt. Zij gingen over tot aanhouding van de chauffeur. Hij werd als verdachte van het voorbereiden van hennepteelt in een politiecel ingesloten. Uit onderzoek bleek dat de voorwerpen in de auto afkomstig waren van een plaatselijk bedrijf en vervoerd zouden worden naar een bedrijf in Groningen. De chauffeur bleek aan het bureau niet bepaald spraakzaam. Zijn werkgever werd benaderd en ook die toonde weinig begrip voor de politieactie. De meeste vragen weigerde hij met een beroep op zijn zwijgrecht te beantwoorden. Als laatste werd de leverancier van de spullen uitgenodigd voor verhoor. Deze ondernemer bleek een spraakwaterval te zijn. Hem werd gevraagd wat voor soort bedrijf hij had. Zijn antwoord was veelzeggend. “Mijn bedrijf richt zich op maatschappelijk bewust ondernemen, zonder criminele intenties.” Hij gaf diverse voorbeelden waaruit zijn maatschappelijke betrokkenheid bleek. Ook maakte hij duidelijk dat hij de wet kende en dat hij er alles aan deed om strafbaar handelen te voorkomen. In zijn verhoor probeerden de politieagenten hem tevergeefs woorden in de mond te leggen. Zij hielden hem voor dat met de in de auto aangetroffen spullen een illegale hennepkwekerij kon worden ingericht. Hem werd gevraagd hierop te reageren. Hoewel deze bewering niet klopte, was hij zo verstandig hierover niet in discussie te gaan met de politie. Als agenten eenmaal overtuigd zijn van je schuld kun je ze daarvan zelfs met praten als brugman niet vanaf krijgen. In plaats van het aangaan van een discussie beriep hij zich op zijn zwijgrecht.
Ondanks het zeer karige bewijs besloot de officier van justitie hem te dagvaarden. De eigenaar van de winkel uit Lelystad besloot na kennisname van het dossier en in overleg met mij alleen naar de terechtzitting te gaan. Ik ken hem als een persoon die zelf uitstekend zijn zegje kan doen. Dat bleek ook zo te zijn. Tijdens de ondervraging ter terechtzitting overtuigde hij niet alleen de rechter, maar ook de officier van justitie van zijn onschuld. Hij werd vrijgesproken. Het is te hopen dat de afloop van deze strafzaak wordt teruggekoppeld naar de plaatselijke politie. De eigenaar van de Urban Greenstore is vast en zeker bereid een leuke rondleiding te verzorgen voor agenten in opleiding.

Bezoek ons

Paardestraat 29
6131 HA Sittard
Limburg - Nederland

Contact opnemen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: +31 (0)46 760 0030
Fax: +31 (0)46 760 0039

Openingstijden

Ma – Vr 09.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag gesloten
Alle rechten voorbehouden © 2018, Beckers & Bergmans Advocaten
Website beheer en onderhoud LinQxx - Beter online gevonden worden