Column

Titel: Pseudokoper politie koopt hennepolie

Geschreven door: André Beckers

De politierechter (rechtbank Oost-Brabant) veroordeelde op 17 juli 2015 een verdachte wegens overtreding van de Opiumwet. De vrouw zou 18,9 gram hennepolie hebben verkocht. Dat is volgens de Opiumwet verboden. Hennepolie is volgens de wet zelfs een harddrug. Anders dan hasj en wiet is hennepolie niet op Lijst II, maar op Lijst I van de Opiumwet vermeld. Ik beschrijf het hoger beroep van de vrouw.
Bij het gerechtshof werd gesteld dat de vrouw tot de verkoop van hennepolie was uitgelokt door de politie. Bij het lezen van dit verweer dacht ik aanvankelijk; dat kan niet. We zijn in ons land toch zeker niet zo gek om een pseudokoper van de politie af te sturen op iemand om hennepolie te kopen?
Medicinale cannabis
Uit de uitspraak blijkt dat de verdachte zich bezighield met de medicinale werking van hennep. In haar growshop kwam zij in 2014 in contact met een man die zich bekommerde om zijn ernstig zieke vrouw. De man vroeg haar informatie over een kweektentje en vertelde dat zijn vrouw medicinale wiet gebruikte vanwege reuma. De mediwiet werkte niet en daarom had hij bij een coffeeshop wiet voor zijn vrouw gekocht. Die hielp wel. Nu was hij op zoek naar manieren om geschikte wiet voor zijn zieke vrouw te vinden. De verkoopster toonde hem een kweekkast en legde het hele kweekproces van hennepzaadje tot hennepplantje uit. Samen met de man las zij op internet verhalen van mensen die goede ervaringen hadden met het gebruik van medicinale wiet en wietolie. De man vroeg haar het adres van de site op te schrijven, zodat hij het thuis nog eens alles rustig na kon lezen.
In de val
Wat de vrouw in de growshop niet wist was dat de man een politieambtenaar was die met toestemming van de officier van justitie bezig was met de uitvoering van een bevel pseudokoop. Het bevel zag op de aankoop van hennepplanten en andere krachtens de Opiumwet strafbaar gestelde middelen. De pseudokoper vermelde in het door hem opgemaakte proces-verbaal dat de vrouw tegen hem had gezegd dat ze hem een erg lieve man vond, omdat hij het voor zijn vrouw over had op zoek te gaan naar geschikte medicinale wiet. Zijn reactie op dat compliment was dat hij alles voor zijn vrouw wilde doen als het leed voor zijn vrouw maar draaglijker zou gaan worden. En dan komt het: “Ik (politieman) hoorde dat de vrouw zei dat haar man een te hoge bloeddruk had en hartklachten, maar dat het na het gebruik van olie stukken beter met hem ging en dat het zelfs gebruikt werd voor kinderen met epilepsie. Ik hoorde dat de vrouw zei dat ze mij de olie kon leveren voor 75 euro per 75 ml”. De vrouw liep op deze manier in de val van de politieman. Na de verkoop van de hennepolie werd ze door de politie aangehouden.
Zielig verhaal
In hoger beroep vertelde zij de rechters dat ze nooit eerder hennepolie had verkocht. In de ogen van justitie verdiende ze desondanks straf. De vrouw zou 60 uur werkstraf moeten verrichten. Het gerechtshof dacht daar anders over en verklaarde het OM niet-ontvankelijk. Het hof oordeelde dat het aannemelijk is dat de vrouw zich door het zielige verhaal van de pseudokoper op haar gemoed heeft laten werken. Daarbij betrok het hof ook dat de vrouw geen hennepolie voorradig had, maar deze kennelijk speciaal voor de pseudokoper had laten maken. Een mooie uitspraak, maar wel een die te denken geeft. De lezer die bezig is met medicinale hennepolie moet bedenken dat dit de aandacht kan krijgen van politie en justitie.

Bezoek ons

Paardestraat 29
6131 HA Sittard
Limburg - Nederland

Contact opnemen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: +31 (0)46 760 0030
Fax: +31 (0)46 760 0039

Openingstijden

Ma – Vr 09.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag gesloten
Alle rechten voorbehouden © 2018, Beckers & Bergmans Advocaten
Website beheer en onderhoud LinQxx - Beter online gevonden worden