Column

Titel: Wiet brengt soms verdriet

Geschreven door: André Beckers

De meeste mensen die ik spreek, denken dat je met wiet teelt makkelijk goud geld verdient. De pakkans is klein en de straffen zijn laag. Waarom zou je geen gok wagen? Over de gevolgen als het mis gaat wordt vooraf zelden stilgestaan. Ik ga het nu niet hebben over burgemeesters die woningen tijdelijk op slot gooien na de vondst van een hennepkwekerij. Ook niet over de verhuurder die dan de huur opzegt. Of de verzekeraar en de bank die lastig gaan doen. De belastingdienst die forse aanslagen oplegt. Ook niet over de strafrechter die helemaal aan het eind van de rit nog een straf oplegt ook. Ik ga in deze column stilstaan bij de ellende die binnen een familie kan ontstaan.
Het gaat dit keer over een zestiger. Door zijn beroep is hij vaak van huis. Hij woont na een echtscheiding alleen in een groot huis. Dat huis heeft hij lang geleden gekocht. Het is zijn pensioen. Zijn zoon heeft een plan. Waarom zetten we samen geen wietkwekerij op? Jij bent er toch nooit. Ik zal het allemaal onderhouden. Jij hebt er geen omkijken naar en verdient wel lekker bij. Pa twijfelt. Wat als dat mis gaat? Zoonlief houdt zijn vader voor dat je na ontdekking hooguit een werkstrafje krijgt en de burgemeester de woning voor drie maanden sluit. Dat geeft toch niks? Als je huis tijdelijk op slot gaat trek je bij ons in. Kun je met je kleinkinderen spelen als je vrij bent. En wat stelt zo’n straf nou voor? Je bent gewend om lange werkweken te maken. Over een paar uur extra komen we vast wel heen. Vader en zoon worden het met elkaar eens. De plannen worden uitgevoerd. Alles lijkt volgens plan te verlopen, maar dan gaat het mis.
Op een nacht wordt vader wakker van lawaai. Hij hoort vreemde geluiden. Hij loopt zijn slaapkamer uit en ziet vuurgloed. De zolder van zijn huis staat in lichterlaaie. Hij rent de woning uit en belt de buren uit hun bed. De brandweer en politie arriveren vrij snel. De uitslaande brand wordt geblust. De hele zolderverdieping is in as opgegaan. De brandweer spreekt met de politie. Voor pa het weet zit hij in de politieauto op weg naar het bureau. De hennepkwekerij is ontdekt. Tussen de puinhoop wist de politie nog voldoende kweekmaterialen te ontdekken. Dat er wiet werd gekweekt in de woning staat vast. Ook kan eenvoudig worden vastgesteld dat de stroom werd gestolen.
Op een kalender blijkt te zijn bijgehouden hoe vaak er is geoogst. Opgeschreven is op welke dag de hennepstekken zijn gezet. Hetzelfde geldt voor het moment van oogsten en knippen. Op basis van die aantekeningen presenteerde de stroomleverancier een vette rekening. De politie sloeg aan het rekenen en kwam tot de conclusie dat met de hennepteelt in strijd met de wet zo’n € 50.000 moet zijn verdiend. Zoals verwacht gooide de burgemeester de woning voor drie maanden op slot. De bank eiste de hypotheek op en veilde het huis.
Gelukkig hadden vader en zoon elkaar nog denk je dan. Dat viel tegen. Een pa in huis is niks als je dat niet meer gewend bent. Al snel werd pa gevraagd of hij zich in de avond niet in de woonkamer wilde begeven. Het gezamenlijk opdraaien voor de kosten kwam er ook niet van. Pa kreeg bovenop dit alles nog een domper te verwerken. De verzekering weigerde de brandschade te vergoeden. Tussen vader en zoon ging het vervolgens mis. Inmiddels ziet pa zijn zoon en kleinkinderen niet meer. Hij heeft spijt als haren op zijn hoofd. Zijn pensioen is letterlijk en figuurlijk in vlammen opgegaan. Hij moet in zijn uppie opdraaien voor alle kosten. Hij zei tegen me: “nu ik helemaal niets meer heb, weet ik pas hoe gelukkig ik eerder was. Wat ben ik stom geweest”. Als iemand weer tegen mij zegt, dat je met wietteelt makkelijk veel geld verdient dan weet ik wel beter.

Bezoek ons

Paardestraat 29
6131 HA Sittard
Limburg - Nederland

Contact opnemen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: +31 (0)46 760 0030
Fax: +31 (0)46 760 0039

Openingstijden

Ma – Vr 09.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag gesloten
Alle rechten voorbehouden © 2018, Beckers & Bergmans Advocaten
Website beheer en onderhoud LinQxx - Beter online gevonden worden