Column

Titel: Hoger Beroep

Geschreven door: André Beckers

“Goedemorgen, ik moet terecht staan bij de politierechter, omdat ik hennepplaten heb geteeld. Nu zoek ik een advocaat die mij hierbij kan helpen.” De afspraak was snel gemaakt. Toen ik met de man in gesprek raakte, verraste hij mij niet alleen door zijn taalgebruik, maar ook door zijn kennis en inzichten.
Het was duidelijk dat de man – een vijftiger – zeer goed ontwikkeld was. Hij had in zijn woning met behulp van zes assimilatielampen twee keer 99 hennepplanten geteeld. De stroom had hij netjes betaald. “Ik wilde bewust geen diefstal plegen. Ik ben geen crimineel weet u.” Toen de politie bij de man aan de deur kwam was hij aan het babysitten. Met zijn kleinkind op de arm werd hij door de politie aangesproken. Door de manier waarop de man was bejegend voelde hij zich zeer gegriefd. De politie had hem als een crimineel behandeld. Ik vroeg hem te verduidelijken waarom hij, een ontwikkelde man die nog nooit met politie of justitie in aanraking was geweest, hennep had geteeld. Het bleek dat de man last had van een aantal aandoeningen. Hij leed aan een posttraumatische stress-stoornis, had last van hartkloppingen en van recidiverende regenboogvliesontsteking (welke kan leiden tot acute glaucoom). Als medicijn tegen de oogkwaal had de oogarts hem atropinedruppels voorgeschreven. Het gebruik van atropine veroorzaakt echter een onrustig gevoel. Met het bestrijden van de oogkwaal verergerden dan ook de overige klachten. Bovendien had de man als overtuigd vitalist bezwaar tegen het gebruik van chemische geneesmiddelen. Als aanhanger van orthomoleculaire geneeskunde ging hij op zoek naar een geschikte natuurlijke substantie, die als medicijn kon dienen. Uit de literatuur bleek hem dat cannabis voor hem een geschikt middel zou kunnen zijn.
Het medicinaal gebruik van cannabis bij glaucoom is in diverse studies beschreven. Cannabis werkt bovendien ook nog eens ontspannend (vermindert stress). Voor de man was het als overtuigd nietroker een nadeel dat hij cannabis zou moeten roken. Daarom kocht hij via een Duitse firma een professionele “vaporiser” (verdamper), die speciaal voor medicinaal gebruik is ontwikkeld. Voor het aankopen van een dagelijkse portie cannabis ontbrak het de man aan geld. Met hulp van een plaatselijke growshop ging hij over tot het telen. Hij plantte een kleine honderd hennepplanten. Dit was meer dan hij zelf nodig had. Hij deed dit, omdat zijn tante aan kanker leed. Hij wilde haar in de terminale fase cannabis geven ter bestrijding van haar pijn. Lang heeft de man niet mogen telen, want bij de tweede ronde liep hij al tegen de lamp. De zaak werd voor de strafrechter gebracht. De politierechter die de zaak behandelde was duidelijk “not amused”. Je zag hem denken: “wat een onzin wordt mij hier verteld. Voor mij maakt dit alles geen enkel verschil”. De politierechter vond dat de man niet voor eigen doktertje had mogen spelen. De artsen hadden een geschikt medicijn voorgeschreven. Aangezien de artsen geen cannabis hadden voorgeschreven, bestond geen enkele reden voor clementie. De politierechter was streng in zijn ondervraging en toonde weinig geduld. De man, die tijdens de terechtzitting duidelijk heel zenuwachtig was, klapte vrijwel dicht. Tijdens het pleidooi gaf ik duidelijk aan waarom deze man geen straf verdiende. Dit mocht echter niet baten. De politierechter veroordeelde de man tot het verrichten van onbetaalde arbeid gedurende 50 uur ter vervanging van drie weken gevangenisstraf. Na de zitting sprak ik met de man. Hij was compleet aangeslagen. Hij had van de rechter begrip verwacht en op zijn minst een luisterend oor. Hij voelde zich “afgemaakt”. Met plaatsvervangende schaamte legde ik hem uit dat hij in hoger beroep kon gaan. Hij zou er over nadenken.
Maandenlang hoorde ik niets van de man. Totdat bleek dat hij hoger beroep had ingesteld. Hij vroeg mij hem opnieuw bij te staan. Bij het gerechtshof vond de man een luisterend oor. Hij kreeg alle tijd om zijn verhaal te doen. Hem werd op een hoffelijke wijze duidelijk gemaakt dat hij de wet had overtreden en dat de rechter de wet nu eenmaal dient toe te passen. Ook de advocaat-generaal bij het gerechtshof maakte tijdens het uitspreken van haar eis al veel goed. Zij benadrukte dat de man in haar ogen geen crimineel was, maar iemand die ingegeven door medische klachten een verkeerde keuze had gemaakt. Ze verzocht het gerechtshof het vonnis van de politierechter te vernietigen en de man een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen met een proeftijd van twee jaar. Na de zitting was de man helemaal opgelucht. Hij wist dat een straf in de lucht hing, maar de rechters en de advocaat-generaal hadden hem volledig in zijn waarde gelaten. Zij hadden geduldig naar hem geluisterd en hun begrip getoond. Bovendien was hem tijdens de zitting bevestigd dat hij niet als een crimineel werd gezien. Het hof nam de eis over. De man kwam er met een geheel voorwaardelijke straf vanaf.

Bezoek ons

Paardestraat 29
6131 HA Sittard
Limburg - Nederland

Contact opnemen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: +31 (0)46 760 0030
Fax: +31 (0)46 760 0039

Openingstijden

Ma – Vr 09.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag gesloten
Alle rechten voorbehouden © 2018, Beckers & Bergmans Advocaten
Website beheer en onderhoud LinQxx - Beter online gevonden worden