Column

Titel: Reactie op column

Geschreven door: André Beckers

Coffeeshopmotie in belang coalitie

door Maurits Sep. donderdag 28 februari 2008 | 03:14 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 28 februari 2008 | 20:44

VLISSINGEN – Vlissingen kan vanavond landelijk een doorbraak in het coffeeshopbeleid forceren als de gemeenteraad een motie van GroenLinks aanneemt om de bevoorrading van coffeeshops niet meer te laten vervolgen door justitie. Het inkopen van softdrugs wordt in tegenstelling tot de verkoop ervan niet gedoogd en is dus illegaal.
GroenLinks wil dat veranderen. “Dat is een oude wens van ons, maar nu willen we dat echt regelen, omdat een lid van de coalitie coffeeshopeigenaar is”, zegt Peter Kruizinga, indiener van de motie. Hij heeft het over Gerard Aarden van de fractie POV, die de nieuwe coalitie van PvdA, VVD, LPV en POV aan een meerderheid van één zetel heeft geholpen. De coalitie steunt dus op een man die zoals Kruizinga het formuleert ‘met één been in de illegaliteit staat’. “Ik kan me daarom niet voorstellen dat zijn coalitiegenoten de motie niet steunen.”
Aarden zal zelf niet deelnemen aan het debat en dus ook niet meestemmen. “Dat zou belangenverstrengeling zijn”, beseft de POV’er zelf. Zijn ene zetel steun voor de motie valt echter weg tegen die van GroenLinks, dus met steun van coalitiegenoten PvdA, VVD en LPV blijft er een meerderheid van 15 van de 29 zetels.
Aarden heeft Kruizinga al gecomplimenteerd met de motie. “Het zou mij ook verbazen als mijn collega’s het mij gunnen dat ik deels in de illegaliteit zit.”
Terwijl dat volgens Kruizinga en Aarden niet meer nodig is. Zij wijzen op een publicatie van advocaat André Beckers, die veel coffeeshophouders verdedigt, ook Aarden. Beckers wijst op een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. Die heeft vastgesteld dat het inkopen, vervoeren, bewaren en verkoopklaar maken van cannabis onlosmakelijk is verbonden aan het exploiteren van een coffeeshop. Deze jurisprudentie kan door politie, justitie en de burgemeester van een gemeente worden gebruikt om deze activiteiten niet meer actief op te sporen en te vervolgen. GroenLinks wil met de motie bereiken dat burgemeester Wim Dijkstra van Vlissingen zo’n afspraak maakt met politie en Openbaar Ministerie in Zeeland.
Dijkstra en de politie Zeeland wilden gisteren niet vooruitlopen op de behandeling van de motie door de gemeenteraad. Het Openbaar Ministerie vermoedt echter dat in deze regio niet afgeweken kan en zal worden van de landelijke wet- en regelgeving.
Bron: PZC (28 februari 2008)

Bezoek ons

Paardestraat 29
6131 HA Sittard
Limburg - Nederland

Contact opnemen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: +31 (0)46 760 0030
Fax: +31 (0)46 760 0039

Openingstijden

Ma – Vr 09.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag gesloten
Alle rechten voorbehouden © 2018, Beckers & Bergmans Advocaten
Website beheer en onderhoud LinQxx - Beter online gevonden worden