Column

Titel: “Bestrijding wietteelt krijgt nog meer prioriteit”

Geschreven door: André Beckers

In augustus 2009 bracht de Korpschef van de politie Midden- en West-Brabant in de media naar buiten, dat wat hem betreft het roer radicaal om moet. Als “portefeuillehouder hennep” is hij van mening, dat wietbazen als grote criminelen moeten worden beschouwd. “Veertig procent van ons opsporingsapparaat wordt ingezet tegen de hennepcriminaliteit………” Dat is nogal wat! Deze prioriteitstelling leidt er toe, dat er door de politie meer hennepzaken bij justitie worden aangebracht dan harddrugszaken. Hoe kun je dat verkopen aan een samenleving, die de consumptie van cannabis en de levering daarvan vanuit coffeeshops als normaal heeft aanvaard? Dat is vrij eenvoudig voor de politie. De portefeuillehouder hennep wijst dan op “tendensen van toenemend gevaar. Er wordt gebruik gemaakt van boobytraps en gevaarlijke chemicaliën”. Hij zegt ook dat hennep en harddrugs in elkaar overvloeien. En daarom vindt hij dat, “hennepcriminelen net zo zwaar gestraft moeten worden als harddrugscriminelen”. Met dit soort kreten krijg je tegenwoordig justitie aan je zijde.
Op 30 november 2009 maakten de Raad van Hoofdcommissarissen en het Openbaar Ministerie bekend, dat de “georganiseerde wietteelt” de komende tijd keihard zal worden aangepakt. Wat zal dat in de dagelijkse praktijk betekenen? Het afluisteren van telefoongesprekken en email verkeer van verdachte henneptelers is nu al aan de orde van de dag. Nederland is al lang “tap kampioen”. De in te zetten opsporingsmiddelen zullen worden uitgebreid. Denk aan een internettap, waarbij de vaak van webcam voorziene pc of laptop pikant beeld en geluid kan opleveren. Denk aan “inkijkoperaties”, het plaatsen van afluisterapparatuur in auto’s, kantoor- en winkelruimten en zelfs aan het inzetten van pseudokopers. Is dit “science fiction”? Neen hoor, de rechtspraak leert dat dergelijke middelen al zijn ingezet tegen een growshophouder! Maar alleen de “georganiseerde wietteelt” komt toch in aanmerking voor een dergelijke speciale behandeling? Dat is waar, maar hiervan is al snel sprake. Justitie spreekt namelijk over “grote hoeveelheden” als het gaat om meer dan 200 hennepplanten en van een “crimineel samenwerkingsverband” als minimaal 2 personen duurzaam met elkaar samenwerken en daarbij onderling (werk)afspraken maken. Hoe zit het nu met de coffeeshops, die moeten toch nog steeds bevoorraad worden? Worden de coffeeshops op deze wijze niet droog gelegd? Mw. Bouwmeester van de PvdA maakt zich hierover terecht zorgen en heeft de Ministers van Justitie en Volksgezondheid om opheldering gevraagd. Ik voorspel een mooi dooddoenertje als antwoord. Onlangs stelde de heer Van der Ham van D66 aan de bewindslieden de vraag hoeveel kilo wiet er jaarlijks wordt verkocht vanuit de gedoogde coffeeshops. Het antwoord van de Staatssecretaris van Financiën spreekt boekdelen. “Er zijn geen cijfers voorhanden, ook niet bij de Belastingdienst, om exact te bepalen hoeveel kilogram cannabis in de vergunde coffeeshops in Nederland wordt omgezet.” Ongelofelijk dat onze regering met een dergelijk vaag antwoord in de Tweede Kamer weg komt. De belastingdienst heeft de beschikking over de omzetcijfers van alle coffeeshops. Er kan eenvoudig een gemiddelde verkoopprijs worden vastgesteld. Aan de hand van die gegevens kun je als overheid op verantwoorde wijze schatten hoeveel kilo’s cannabis jaarlijks bij coffeeshops over de toonbank gaan.
Als we ons bedenken dat alleen al coffeeshop Checkpoint te Terneuzen per jaar een kleine vier duizend kilo verkocht, dan praten we over het hele land genomen uiteraard over enorme hoeveelheden. Om 4000 kilo wiet te produceren heb je volgens justitieberekeningen 141.844 hennepplanten nodig! Onze regering durft kennelijk niet voor te rekenen hoeveel hennepplanten moeten worden geteeld om al onze coffeeshops te bevoorraden. Een dergelijke rekensom ondermijnt immers haar geloofwaardigheid. Hoe kun je van de aanpak van hennepteelt een speerpunt maken, terwijl je gedoogt dat tonnen wiet dagelijks over de toonbank gaan? De aangekondigde harde aanpak is wat mij betreft pas geloofwaardig als tegelijkertijd serieus de ruimte wordt gegeven voor goed gereguleerde aanvoer richting coffeeshops.

Bezoek ons

Paardestraat 29
6131 HA Sittard
Limburg - Nederland

Contact opnemen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: +31 (0)46 760 0030
Fax: +31 (0)46 760 0039

Openingstijden

Ma – Vr 09.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag gesloten
Alle rechten voorbehouden © 2018, Beckers & Bergmans Advocaten
Website beheer en onderhoud LinQxx - Beter online gevonden worden