Column

Titel: Einde gemeentelijke blowverboden

Geschreven door: André Beckers

De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State ziet geen heil in gemeentelijke blowverboden. Waarom niet? Omdat je als gemeente niet iets strafbaar kunt stellen dat volgens een rijkswet al strafbaar is. Dit blijkt uit een uitspraak van 13 juli 2001. Als gevolg van de uitspraak van de hoogste bestuursrechter zal de politie geen bekeuringen meer uitdelen aan mensen die in bepaalde gebieden blowen.
De bestuursrechter leest de strafbepalingen in de Opiumwet zodanig ruim dat ook gebruik bij wet zou zijn verboden. Ik bestrijd deze opvatting en verwijs hierbij naar artikel 3 van de Opiumwet en de wetsgeschiedenis.
Artikel 3 Opiumwet
Volgens artikel 3 van de Opiumwet is het verboden om (kort gezegd) hasj en/of marihuana:
  • A. binnen of buiten het grondgebied van Nederland te brengen;
  • B. te telen, te bereiden, te bewerken, te verwerken, te verkopen, af te leveren, te verstrekken of te vervoeren;
  • C. aanwezig te hebben;
  • D. te vervaardigen.
Nergens staat in de Opiumwet dat het gebruik van hasj en/of marihuana (op straat en/of de openbare ruimte) verboden is. Op de internetsite van de rijksoverheid wordt antwoord gegeven op de vraag of je strafbaar bent als je drugs bezit, gebruikt, produceert of verhandelt. Citaat: U bent strafbaar als u drugs bezit, produceert en verhandelt. Dat geldt zowel voor softdrugs als harddrugs. De Opiumwet stelt het gebruik van drugs niet strafbaar.
In de Tweede Kamer is in 1976 duidelijk gesteld dat het niet de bedoeling was om het gebruik nog langer strafbaar te stellen. We lezen in Kamerstukken (citaat): dat het “niet de bedoeling is aan de term ‘aanwezig hebben’ een zo ruime uitleg te geven dat daaronder ook ‘gebruik’ valt”. Mijn conclusie is dat het aanwezig hebben van hasj en/of marihuana wel strafbaar is gesteld, maar het gebruik ervan niet.
Rechtspositie blower is verbeterd
Kun je een joint roken zonder hasj en/of marihuana aanwezig te hebben? Hoewel dat lastig is, denk ik van wel. Zo stel ik me bijvoorbeeld de situatie voor dat je net je joint hebt opgerookt als de politie arriveert. Hoewel de dampen dan nog om je heen hangen, heb je op dat moment geen hasj en/of marihuana aanwezig. Dat ligt natuurlijk anders als je op dat moment een verse joint in handen hebt waarin een kleine hoeveelheid hasj en/of marihuana zit. Je hebt dan in strijd met de Opiumwet hasj of marihuana aanwezig, maar je hoeft niet te vrezen voor een straf. Op grond van gepubliceerde beleidsregels wordt namelijk niet strafrechtelijk opgetreden tegen de meerderjarige, die niet meer dan 5 gram hasj en/of marihuana aanwezig heeft met het oog op het eigen gebruik daarvan. Het einde van de gemeentelijke blowverboden betekent in die zin dat de rechtspositie van de meerderjarige blower is verbeterd.

Bezoek ons

Paardestraat 29
6131 HA Sittard
Limburg - Nederland

Contact opnemen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: +31 (0)46 760 0030
Fax: +31 (0)46 760 0039

Openingstijden

Ma – Vr 09.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag gesloten
Alle rechten voorbehouden © 2018, Beckers & Bergmans Advocaten
Website beheer en onderhoud LinQxx - Beter online gevonden worden